Een nieuw dieptepunt

Geplaatst op 2 June, 2009 

Tijdens deze reis heb ik mijn hoogste punt bereikt in Nepal (4000 meter boven zeeniveau), maar afgelopen week heb ik in Thailand mijn diepste punt bereikt: 30 meter onder zeeniveau. In Thailand heb ik namelijk mijn duikbrevet gehaald en omdat ik het zo tof vond heb ik maar gelijk een advanced optie erachter aan gedaan! Nu mag ik dus zelf duiken en wel tot 30 meter diep en zelfs ’s nachts.

Het begon allemaal met de nachboot naar het eiland Koh Tao. Na een lange dag wachten in een saai kuststadje stapten we ’s avonds om 11uur op de boot. Even vechten om een goed matras + kussen en de toch kan beginnen. Het was ongeveer 6 uurtjes varen en ondanks dat je je voelt als een sardientje in blik heb ik toch prima kunnen slapen. Om 5 uur ’s ochtends komen we aan in Koh Tao en zoals verwacht is alles nog gesloten. We hebben dus 2 uur moeten wachten tot er iets open ging en uiteindelijk heb ik de eerste de beste kamer genomen om wat extra slaap te pakken. Een nachtbus en een nachtboot in 2 dagen is niet heel goed voor je nachtrust.

Eenmaal uitgeslapen besluit ik om het eiland te verkennen en uit te zoeken waar ik mijn duikbrevet ga halen. Dat laatste was redelijk simpel; de prijzen zijn overal hetzelfde, maar bij sommige duikscholen krijg je gratis overnachtingen. Ik heb een school gevonden met prima kamers en mijn kamer had uitzicht op het strand! Keuze was dus snel gemaakt. De rest van de dag een beetje rond gereden op de scooter en ontdekt dat het eiland vertouristeerd is… Dat woord bestaat wel niet echt, maar het is van toepassing op veel plekken in de wereld. Opzich niks verkeerd mee natuurlijk, want ik ben zelf ook een toerist. Maar het haalt veel van de magie weg, zeker als je een stuk of wat 7/11’s kan vinden op het tropische eiland. Wat dat betreft waren de Perhentian Islands in Maleisie veel beter.

resized_IMG_4319.jpg

Ik ben echter gekomen voor het (goedkope) duiken en niet voor een onbewoond tropisch eiland. Op de zondag begon de ‘cursus’ en de hele middag hebben we een instructievideo gekeken. De rest van groep bestaat uit vier Duitsers en een Engelsman. Op de maandag hebben we ’s ochtends les in het duiken en ’s middags is het dan eindelijk tijd voor de eerste duik! De eerste duik laat je kennis maken met het duiken en komt eigenlijk neer op 1.5 uur in 2 meter diep water op het zand zitten. Maar het duurt natuurlijk even voordat je gewend bent aan ademen onderwater en het feit dat je in 3 dimensies moet navigeren (eigenlijk 4, want tijd is belangrijk natuurlijk. Je wil niet zonder lucht komen te zitten :D ).

De tweede duik is eindelijk een echte duik. Het begon met wat simpele oefeningen (je duikbril onderwater verwijderen en weer opzetten bijvoorbeeld) en vervolgens op weg naar de vissen! Het is echt heel tof om een beetje rond te zwemmen tussen de kleurige vissen. Het geeft je een gevoel van vrijheid die je eigenlijk niet verwacht onderwater! Het weer in Koh Tao was niet echt heel erg super, wat betekende dat de visibility onderwater ook niet echt super was. Toch was het echt heel leuk om te doen en was er meer dan genoeg te zien!

resized_IMG_4327.jpg

De beste dives waren echter tijdens de de advanced course! Hier gingen we namelijk ’s nachts duiken! Dat is dus eigenlijk nog wel best eng; je stapt namelijk de boot af en onderwater is het nog donkerder dan bovenwater. Je hebt natuurlijk wel een zaklamp, maar als je niet kan zien wat er om je heen gebeurt… Dat is al eng genoeg in een donker bos, maar helemaal in de zee waar het gevaar ook nog eens van onderen kan komen. Maar na 2 minuten onderwater voelde ik me als een vis in het water (te makkelijk…) en kon ik weer visjes bekijken. De andere duik was een diepe duik, tot 30 meter diepte. Het lijkt heel diep, maar de moeilijkste meters zijn de eerste meters. Kom je eenmaal dieper dan een meter of 10 dan is het allemaal een stuk makkelijker.

Op dit moment ben ik mijn laatst Bahts aan het uitgeven in Thailand en vlieg ik later vandaag naar Vietnam. Afgelopen dagen in Bangkok waren voornamelijk om te relaxen en ook hebben we een beroemde ladyboybar bezocht. Dat nooit meer…

ps: Meer foto’s van Thailand staan nu online :)()

Laat een reactie achter

Naam (vereist)

Email (vereist)

Website

Reactie

4 Reacties

 1. Roy 2 June, 2009 08:59

  Duiken _O_ Ik vond dat zo gaaf toen ik in Egypte was! Een duikbrevet is ook wel erg gaaf dude, tot 30m diepte ook! Das kei diep!

 2. Lillie 9 June, 2009 16:49

  Klinkt heel tof Maarten! Scheelt het halen van een duikbrevet daar veel geld met elders? En heb je nu ook nog plannen om de elders op je vakantie nog te gaan duiken? Great Barrier Reef ofzo? (ik weet niet meer of je nou ook nog langs Australië ging…)

 3. Maarten 10 June, 2009 12:36

  Geplaatst door LillieKlinkt heel tof Maarten! Scheelt het halen van een duikbrevet daar veel geld met elders? En heb je nu ook nog plannen om de elders op je vakantie nog te gaan duiken? Great Barrier Reef ofzo? (ik weet niet meer of je nou ook nog langs Australië ging…)

  Het is veel goedkoper dan de rest van Thailand iig :)

  En ik ben van plan om nog in Vietnam, Australie en de Cook Islands te gaan duiken, eigenlijk de reden waarom ik mn brevet heb gehaald :D

 4. DancePlaza 10 June, 2009 14:08

  Kwam je blog tegen op Fok.

  Maar dude, vet hoor dat je nu je aow hebt :P , ik heb nu mijn ow en ga ook duiken in Thailand en Maleisie.

  Ik lees je verhalen met veel plezier en hoop dat je nog ene leuke tijd gaat hebben in Azie.

AdminLog inWordpress • Theme by Brian Gardner