Chillen in Laos

Geplaatst op 1 May, 2009 

In de vorige blog heb ik een stukje geschreven over de Angkor Wat in Cambodja. Dit tempel-complex is een hoogtepunt van Cambodja en het is representatief voor het machtige Khmer-rijk dat vroeger leefde in Cambodja en omgeving. De grootste stad in Angkor Wat had 600 jaar geleden ongeveer 1 miljoen inwoners, dit terwijl London er in die tijd nog geen 50.000 had. Dit zegt al genoeg over de macht en kennis die de Khmer toen had.

resized_IMG_3714.jpg

Aan de andere kant heb je in Cambodja ook een dieptepunt; de Khmer Rouge. Eind jaren 70 zijn er miljoenen mensen vermoord/verhongerd onder het regime van Pol Pot. Onopgemerkt door de rest van de wereld heeft hij met ijzeren hand geregeerd en gruwelijke misdaden gepleegd. Hij heeft in die tijd bijvoorbeeld geld afgeschaft, maar ook openbaar vervoer, geloof en nog veel meer vrijheden… Heel veel mensen (voornamelijk intellectuelen, en Pol Pot is ook een intellectueel…) zijn afgevoerd en vermoord. Mijn bezoek aan de Killing Fields en de gevangenis in Phnom Penh waren echt heel erg indrukwekkend en echt deprimerend. Dat dit heeft kunnen gebeuren, zo kort na de 2e wereld oorlog.

Tijd voor iets vrolijkers: de 4000-islands in Laos. Na een soepele oversteek bij de grens met Laos kwamen we aan bij de 4000-islands. Voor 3 euro per nacht hadden we een soort van bungalow aan de oevers van de Mekong! ’s Ochtends een beetje rond het eiland fietsen en dan ’s middags de Mekong induiken omdat het echt te heet is. Gewoon lekker relaxen en genieten van de reis! Na twee dagen relaxen nemen we de slaapbus naar Vientiane en echt heel relaxed was dat niet :D

Vientiane zelf is dan wel weer prima en met behulp van een fiets kan je prima de stad bekijken. Er zijn onwijs veel tempels, maar die heb ik wel genoeg gezien nu. Gewoon rondfietsen in de stad is leuk genoeg en je kijkt je ogen uit. Heel veel bijzonders is er niet gebeurd daar, behalve dat ik wel de F1 heb kunnen zien. De volgende ochtends de lokale bus naar Vang Vieng gepakt, dus lekker met de lokale bevolking in 1 bus gepropt worden. Geen stoelen meer? Geen probleem, dan plaatsen we toch een aantal plastic tuinstoelen in het gangpad!

resized_IMG_3855.jpg

Vang Vieng is een verhaal apart; supertoeristisch en echt een feest-stad. Overal heb je restaurants die continue Friends laten zien op de TV en om de 2 meter heb je een bar. Ik ben uiteindelijk wezen kayakken en tuben. Onderweg op de rivier kom je ook langs allerlei verschillende barren, en om toeristen te trekken hebben ze bizarre attracties; van een glijbaan totaan een 15 meter hoge schommel. Ik moest dat natuurlijk wel even proberen en omdat ik vergat los te laten bij de kabelbaan maakte ik een mooie Salto Mortale in het water! Althans, voor de toeschouwers was het vast heel mooi, maar voor mij was het vooral pijnlijk :D Van de schommel heb ik filmpje, maar van die kabelbaan helaas niet… (Filmpje zal ik over een aantal weken online zetten).

Op dit moment zit ik in Luang Prabang en ben ik eigenlijk alweer te lang in Laos. Luang Prabang is een hele mooie stad en staat op de wereld erfgoed lijst van Unesco. Ook hier heb ik een fiets gehuurd en ik kom de dag door met rondjes fietsen door Luang Prabang en een boekje lezen aan de Mekong. Het is nu de bedoeling om dit weekend met de boot naar het Noorden van Laos te gaan, daar een 2-3 daagse trek te doen en dan is het tijd voor Thailand! Helaas heb ik iets minder tijd in Thailand, omdat ik maar blijf hangen in Laos. Dan maar iets minder vaak duiken in Thailand!

PS: Foto’s van Thailand (tijgers), Cambodja en Laos staan nu online!
PPS: Sommige mensen krijgen geen e-mail heb ik begrepen, als dit het geval is laat het mij even weten. Dan stuur ik gewoon zelf een mailtje :)()

Laat een reactie achter

Naam (vereist)

Email (vereist)

Website

Reactie

3 Reacties

 1. Roy 2 May, 2009 09:29

  Schommelen _O_

 2. Oma GrĂ© 5 May, 2009 18:00

  Hallo Maarten.
  Geen last gehad,van je Salto Mortale ?
  Wij zijn heerlijk een midweek in Lunteren geweest
  Hartelijke groetjes van opa en oma

 3. Ger Velzeboer 6 May, 2009 19:52

  Hoi Maarten,
  Mooie reis. Het zou mij persoonlijk wat te lang zijn zo’n jaar maar je ziet wel wat. Vooral de foto’s van Nepal vond ik erg mooi. Heb ook weleens het idee gehad daar heen te gaan om een rondje Annapurna te lopen, maar dat is er toen niet van gekomen. Wij zijn met zijn vieren afgelopen week in New York geweest. Was ook erg mooi, veel gezien. Een belevenis.
  Doei, veel plezier,

  Ger

AdminLog inWordpress • Theme by Brian Gardner