Hetzelfde maar toch anders

Geplaatst op 4 March, 2009 

Intussen ben ik alweer een aantal dagen in Nepal en wat een verschil met India! Op het eerste gezicht lijkt het precies hetzelfde, maar het zijn de kleine dingen die Nepal voor mij toch net iets leuker maken. Op 1 of andere manier lijkt alles net ietsje netter en ook de mensen lijken veel meer te lachen. Je kan zelfs een winkelstraat doorlopen zonder om de 5 meter lastig gevallen te worden door touts! Maar eerst de laatste paar dagen in India.

Mijn trein naar Varanasi vertrok pas op maandag en ik had dus nog een aantal dagen in Delhi te besteden. Op de zondag ben ik naar een parkje geweest waar superveel cricket-wedstrijden aan de gang waren. Elke vierkante meter werd benut en veel velden liepen ook door elkaar heen. Echt mooi om te zien hoe enthousiast de Indiers cricket spelen! Het is ook de Nationale sport en volgens mij is het zelfs populairder dan voetbal in Nederland! Na 2 uurtjes had ik de regels redelijk door en eigenlijk is het best een interessante sport, als het niet zo lang zou duren…

resized_IMG_2537.jpg

’s Avonds ben ik voor 30 cent naar de lokale bioscoop geweest en dat was echt een aparte ervaring. De bioscoop zat stampvol, blijkbaar was het een premiere. De films worden gewoon achter elkaar getoond, en ik pakte net het einde van een andere film mee. Na een paar minuten begon de ‘hoofdfilm’, alleen jammer dat ik er echt niks van begrepen heb. Opzich logisch als je bedenkt dat er geen ondertiteling was. Toch was het super om een echte Bollywood-film te zien in de bios, en ook zonder tekst heb ik me prima vermaakt. Om de zoveel tijd beginnen ze te dansen en zingen in de film, en de helft van het publiek zingt mee. Zodra de held op het scherm komt dan begint iedereen heel luid te klappen en joelen! Ik had dus al snel door wie de held was. Misschien moet ik een keer dezelfde film opzoeken, maar dan met ondertiteling!

Op maandag vertrok ik dan naar Varanasi, met de (slaap)trein. Voor toeristen zijn er extra plaatsen gereserveerd, dus het was makkelijk voor mij om een kaartje te regelen. Het station in Delhi is geen chaos zoals ik verwacht en alles ging van een leien dakje. Lekker geslapen in de trein en de volgende ochtend kwam ik redelijk uitgeslapen aan in Varanasi. Varanasi is de plek waar de Ganges door heen stroomt en voor de Indiers is dit een hele heilige plek. Varanasi zien en dan sterven geldt voor veel Indiers.

In de Ganges, die eigenlijk er best schoon uitzag, zie je veel mensen zich ritueel wassen, maar ook gewoon de was doen. Ik had eigenlijk veel meer mensen in de rivier verwacht, maar het was eigenlijk helemaal niet druk. Naast de rituele wassingen heb je ook de lijkverbrandingen. In India is je lichaam niks meer waard als je dood ben en het is traditie om dit in een open vuur te verbranden en vervolgens om het as te verspreiden in de Ganges. Dit gebeurt allemaal open en bloot aan de oevers van de Ganges en als toerist kan je gewoon toekijken. Het voelt (en ruikt) een beetje vreemd, want het is toch iets intiems. Maar de Indiers zijn wat dat betreft aardig tolerant en vinden het niet erg als er veel toeristen staan toe te kijken. Moet je eens voorstellen dat er een aantal Indiers staan toe te kijken bij een Westerse begrafenis…

De volgende stop was Nepal en daarvoor moest ik 14 uur lang in een bus zitten… Die bus zat supervol en ik zat tussen alle Indiers ingeklemd. Vlakbij de bestemming moesten we ook nog een uur in de file staan, omdat een motorrijder plat was gereden. Dat was niet echt een prettig gezicht. Maar uiteindelijk de grens bereikt en zonder problemen een Nepal-visum gekregen. Daarna weer met een krappe bus doorgereden naar Chitwan National Park. Dat was eindelijk lekker rustig, zonder schreeuwende mensen en toeterende auto’s onder mn raam!

Chitwan is een gigantisch natuurpark, waar wilde olifanten, tijgers, neushoorns en panters leven. Ik ging opnieuw een poging wagen om een tijger te spotten, dit keer te voet! Voordat we vertrokken werden we door de gids gewaarschuwd voor de agressieve neushoorns en beren… Maar na een hele dag lopen in de jungle, wat leuker is dan het Bergse Bos, hebben we alleen een aantal herten gespot. De volgende dag ging ik het nog een keer proberen, maar dan op de rug van een Olifant :D

resized_IMG_2618.jpg

Maar eerst gingen we de olifanten wassen in de rivier. Het is een hele kunst om op een olifant te klimmen, maar als je er eenmaal opzit en je wordt nat gespoten door zijn slurf dan is dat echt een superervaring. De olifanten vinden het heerlijk om een beetje in het water te lopen en zich te wassen. Mooi om dit een keer mee te maken. De olifant safari gaf meer kans of wilde beesten, en uiteindelijk hebben we een beer en een aantal neushoorns gezien (helaas geen tijgers…).

Op dit moment zit ik in Kathmandu en ben ik bezig met de voorbereidingen op mijn trek die zaterdag begint! Ongeveer 2 weken zal ik tussen bergen wandelen van 8 km hoog en zal ik zelf een hoogte bereiken van 4200 meter! Alle kleding en uitrusting is lekker goedkoop hier, dus ik ga wat spullen inslaan. Over 3 weken kunnen jullie van de foto’s genieten van de trek!

ps: Er zijn weer wat nieuwe foto’s van India bijgekomen, maar ook van Nepal. Klik bovenin de balk op foto’s om ze te bekijken()

Laat een reactie achter

Naam (vereist)

Email (vereist)

Website

Reactie

6 Reacties

 1. Roy 4 March, 2009 09:47

  Olifanten _O_ Hier in NL is er afgelopen week eentje overleden: Annabel uit het Noorderdierenpark.

  Ze was in de greppel gevallen en had een nekwervel gebroken waardoor ze verlamd raakte. Er is toen besloten om haar in te laten slapen. Weet je ook weer een beetje hoe het in NL is (ik heb nog steeds geen eigen internet :’) )

 2. Lillie 4 March, 2009 23:49

  Roys verhaal over Annabel de olifant is wel hot hier trouwens, dat beest is al drie dagen lang in het nieuws, die is de afgelopen week vaker op tv geweest dan de rest van haar lange leven :D

  Hoe gaat het met het contacten leggen met medereizigers? Heb je na de Rus nog leuke mensen ontmoet waar je een beetje mee optrekt of doe je alles alleen?

 3. B. 5 March, 2009 12:23

  En maar vakantie houden he.. wanneer ga je werken dan of red je het nog wel even op je spaarcenten? :D

  Wel supercool dit! _O_

 4. Lillie 18 March, 2009 23:38

  http://cedarlounge.files.wordpress.com/2008/12/tumbleweed.jpg

  Oftewel waar blijft je volgende blog? Hebben ze geen internet daar hoog in de bergen? :(

 5. Roy 19 March, 2009 11:02

  Geplaatst door Lillie
  http://cedarlounge.files.wordpress.com/2008/12/tumbleweed.jpg

  Oftewel waar blijft je volgende blog? Hebben ze geen internet daar hoog in de bergen? :(

  Lekkere timing weer! :N

 6. Tonnie Ceelen 14 April, 2009 16:03

  Hallo Maarten.
  Wat gaaf om je verslagen te lezen en je foto’s te zien!
  We hebben hier op dit moment ook schitterend weer maar zo mooi als bij jouw is het nog niet.
  Geniet ervan en ik lees graag je volgende verslag.
  Groetjes je buren.

AdminLog inWordpress • Theme by Brian Gardner