Excuse me sir?

Geplaatst op 21 February, 2009 

Op dit moment is mijn trip door Rajastan afgelopen en zit ik alweer twee dagen in New Delhi. Deze dagen heb ik besteed aan het kopen van een treinkaartje en een beetje de stad verkenner. Maar laat ik eerst vertellen wat ik de laatste dagen van mn trip allemaal heb gedaan.

De Rus was er nog steeds en we zijn intussen aangekomen in Jodhpur. Daar hebben ze echt een gigantisch fort en hier heb ik de hele middag doorgebracht. Interessant feitje was dat ze als wijze van offer een levend iemand mee hebben begraven in de fundering… Het was vast heel gezellig in die tijd.

IMG_2254-resized.jpg

Tijdens het bezoek aan het fort (en eigenlijk alle monumenten en bezienswaardigheden) wordt je continu aangesproken dioor Indiers, en dan voornamelijk kinderen. Blijkbaar zijn de toeristen erg interessant en willen ze allemaal met je op de foto en je hand schudden. Opzich is dit niet zo heel erg, maar wel als de hele klas met 50 kinderen op je afkomt! Zo had ik vandaag in het Natural History Museum een hele klas achter me aanlopen.

Na Jodhpur zijn we, met Rus, naar Pushkar gereden. Pushkar is een soort van Hippie-oord, waar veel (oude) hippies op afkomen. Voor de Indiers is het een hele heilige plek, de enige plek waar Brahma wordt vereerd. Hierdoor wordt er geen vlees verkocht in de stad en ook geen alcohol. Rondom Pushkar liggen een aantal heuvels met tempels op de top, dus eindelijk een leuke hike kunnen doen! Hier heb ook de kameel-safari gedaan, wat erg zeer deed aan mijn kont (het zitten op de kameel, voordat mensen rare dingen gaan denken…).

Daarna zijn we de Rus ergens kwijt geraakt. Ik heb hem gezegd dat hij wat moest betalen aan de chauffeur en toen was hij opeens verdwenen. Het lijkt wel een Nederlander! Na Pushkar was het tijd om eens de natuur in te duiken en heb ik een poging gewaagd op tijgers te zien. Ik heb zelfs twee pogingen gewaagd, maar beide keren mislukt.

De Tijger-safari begon ’s ochtends vroeg om 5 uur en ik moest zelf in de rij staan om kaartjes te kopen. Alleen is er niet echt sprake van een rij en moet je flink strijden voor je plekje. Uiteindelijk was er een plek over in een jeep en mocht ik met die jeep mee. Dan rij je naar het natuurgebied in de vrieskou in een open jeep (gelukkig is kou een emotie en die kan je uitschakelen) en is het hopen op een tijger. Ik had denk ik al mijn geluk opgebruikt bij de rij want het enige wat ik heb gezien is een voetafdruk van een tijger… Op sommige momenten kon je de waarschuwingskreten horen van de andere dieren (wat betekent dat een tijger in de buurt is) en dan stopt de jeep. Op zo’n moment moest ik elke keer denken aan Jurassic Park, maar dan zonder geit!

Na de tijgersafari was het tijd voor een ander soort natuurpark: een vogelpark. In dit gebied waren echt honderduizenden vogels te zien, varierend van de Nederlandse reiger (nu weet ik waar ze blijven in de winter) totaan de exotische Pelikaan. Toch zijn vogels niet echt mijn ding en omdat ik mijn verrekijker ben verloren ergens in London was ik snel uitgekeken op de vogels.

Nu rest mij alleen nog het uitleggen van de titel: Excuse me sir? Na een aantal weken in India heb ik een aardig beeld gekregen van de Indiers. Buiten de toeristische gebieden zijn ze eigenlijk een beetje verlegen en superaardig, maar zodra je een beetje in een toeristisch deel komt is de beer los. Ze zien je echt als een lopend bankbiljet, wat je natuurlijk ook bent in vergelijking met de gemiddelde Indier. Iedereen probeert je naar zijn winkel te lokken en de meest gebruikte term is ‘Excuse me sir?’ In het begin reageer je erop en ga je het gesprek aan, maar dan kom je er nooit meer vanaf. Negeren is het beste advies en als ik een grappig gesprek wil dan kan ik altijd nog reageren.

‘As you like’ is ook een veel gehoorde term in India. Iemand die vertelt een kort verhaaltje over een bezienswaardigheid of neemt een foto’s van je, en vervolgens houden ze hun hand op en vragen ze om een fooi (‘As you like’). Meestal weiger ik dat, maar als ze origineel zijn dan wil ik ze nog wel eens iets geven.

Ow ja, bijna vergeten: Ik heb de Taj Mahal gezien! En nu weet ik wat de meeste denken, maar dat heb ik niet gedaan :D Ondanks dat je hoge verwachtingen hebt, voldoet de Taj Mahal geheel aan deze verwachtingen! Echt een machtig mooi gebouw en zeker de moeite waard! Ook opvallend zijn de vele Indiaase toeristen, ik voelde me bijna een uitzondering.

resized_picture-011.jpg

Komende dagen blijf ik in India en maandag vertrek ik naar Varanasi. Vanaf daar zal ik vertrekken naar Nepal en op 7 maart begint mijn tour door de Himalaya!

ps: er zijn ook een aantal nieuwe foto’s te vinden!()

Laat een reactie achter

Naam (vereist)

Email (vereist)

Website

Reactie

9 Reacties

 1. Nienke 21 February, 2009 19:55

  Ik zei toch nog dat je naar kapper moest gaan! Maja…nu iig wel een stuk goedkoper! Vervelend he die mensen? Waarschijnlijk zal het overal zo zijn tot aan australie…

 2. Lillie 22 February, 2009 01:16

  Ik heb toevallig van de week Slumdog Millionaire gezien, welke (onder meer) over het straatleven in India gaat, inclusief Taj Mahal. Ik hoop dat je je schoenen nog hebt :P Het verbaast me wel een beetje dat je er zo positief over bent want de Taj Mahal lijkt me het meest overrated nieuwe wereldwonder, maar ik ben er dan ook nog nooit geweest. En als je dan bij de Taj Mahal bent niet eens even swaffelen (dat was nou een mooi woord geweest om uit te leggen aan je oma :P )

  Hoe ga je precies naar Nepal toe? Met trein of bus ofzo?

 3. Li 22 February, 2009 10:22

  Excuse me sir but whattt? Heb je je binoculars al verloren in Londen?? LOL. Een goed begin is het halve werk… ;-)
  Russen zijn gewoon asociaal! Blij dat je van ‘m af bent! Heb je al gehoord dat er een rel is over het Georgische nummer voor Eurovisie? Het nummer heet; I don’t wanna put in… Hahaha, had je die Rus kunnen zeggen en dan geld vragen.. As you like??

 4. patricia 22 February, 2009 14:36

  Misschien moet je voor de leken onder ons eens uitleggen wat ik moet denken als jij de Taj Mahal ziet. Ik heb nl geen flauw idee, maar ja ik ben dan ook geen wereldreiziger ;-]
  (Ik lees nu je reacties en heb vd week in Zwitserland voor het eerst over zwaffelen gehoord, ik geloof dat je maar eens persoonlijk moet vertellen wat de geheimen van de Taj zijn ipv hier op je website. gniffel,gniffel.)

 5. Maarten 23 February, 2009 07:07

  Het is moeilijk uit te leggen wat er zo bijzonder is aan de Taj Mahal. Op 1 of andere manier was ik er gewoon erg van onder de indruk :D Vooral vanwege de afmetingen en het feit dat het niet gebouwd is voor godsdienst, maar voor een vrouw.

 6. B. 23 February, 2009 08:00

  Praat hoor Gijs.

 7. Roy 24 February, 2009 18:32

  Geplaatst door Maarten
  maar voor een vrouw.

  Pics?

 8. Bert en Joke 25 February, 2009 21:13

  Hoi Maarten,
  We volgen je omzwervingen en genieten mee van je verhalen en foto’s. Jaloers ook wel een beetje vanuit het koude en sombere Nederland, vooral als we jou zien in een luchtig t-shirt en fel zonlicht. Geniet er van en blijf vooral schrijven en fotograferen voor de “zielige” thuisblijvers. Grtn,
  Bert en joke.

 9. Mlou 28 February, 2009 23:16

  Maarten! Je hebt carnaval gemist!!!
  Maar ik heb een goede poging gedaan om je te vervangen in Etten en ik hoop dat die geslaagd was :P . We hebben dr natuurlijk 1tje (of iets meer?) op je gedronken :-D .

  Héél veel plezier in de bergen en met wandelen ;-) (ben eigenlijk wel een beetje jaloers hoor…. gelukkig hoef ik maar 6 maanden te wachten tot mijn vakantie :p).

  knuffels :-)

AdminLog inWordpress • Theme by Brian Gardner