Alleen is maar alleen

Geplaatst op 15 January, 2009 

‘Ga je echt helemaal alleen?’ Die vraag krijg ik bijna elke keer te horen zodra ik iemand vertel dat ik een wereldreis ga maken. Blijkbaar kleven er nog steeds veel negatieve vooroordelen aan het alleen reizen. In deze blog ga ik uitleggen waarom alleen reizen tegenwoordig helemaal zo gek nog niet is!

De meeste van deze redenen komen uit het boekje ‘Hoe reis ik solo’, waarin veel anekdotes worden verteld door mensen die solo over de wereld reizen. Ik heb er een mooi lijstje van gemaakt, met daarin de voor- en nadelen van het solo-reizen:

1. Eenzaamheid

Iedere reiziger die solo reist komt het een keertje tegen: de donkere leegte van eenzaamheid. Het klinkt erger dan het is, maar op sommige momenten zal een solo-reiziger zich eenzaam voelen. Helemaal alleen in een vreemd land, waar mensen een vreemde taal praten, rare dingen eten, anders ruiken en je raar blijven aanstaren. Dan kun je ook niet eens je vrienden bellen om even een biertje te drinken. Je zult het helemaal alleen moeten doen.

Maar het feit dat je alleen bent zorgt ook juist voor minder eenzaamheid. Omdat je alleen bent zul je veel sneller vrienden maken, gewoon omdat het eigenlijk wel moet. Je zult veel sneller een praatje aanknopen met mensen en sneller vrienden maken. Veel solo-reizigers komen op deze manier tijdelijke reis-partners tegen waarmee ze grote stukken samen afleggen.

2. Alles zelf regelen

Je bent overal zelf verantwoordelijk voor; er is niemand met wie je kunt overleggen of wie je beslissingen kunt laten maken. Als je met zijn tweeen reist dan kun je je reispartner bijvoorbeeld een hotel laten boeken, op de bagage laten passen als je last hebt van de Delhi Belly, of die vervelende tout laten wegsturen. Wanneer je alleen bent dan zul je dus alles zelf moeten doen en dit zal best veel energie vergen.

Aan de andere kant hoef je ook met niemand te overleggen. Als jij naar rechts wil dan ga je lekker naar rechts. Heb je zin om lekker niks te doen dan doe je toch lekker niks. Je hoeft alleen met jezelf rekening te houden en dus ook alleen maar met jezelf te overleggen. De meeste mensen zullen het snel eens zijn met zichzelf, dus dit is wel een duidelijk voordeel.

3. Eten en slapen

De reis-industrie, en eigenlijk alle industrie, is voornamelijk gericht op stelletjes/duo’s en dit betekent dat het duurder is voor solo-reizigers. Je kunt namelijk heel vaak alleen maar een twee persoonkamer boeken, en die zijn gewoon duurder. ¬†Dit is prima op te lossen door in hostels te verblijven, maar toch worden veel arrangementen (goedkoper) ¬†aangeboden voor twee personen.

Hetzelfde geldt eigenlijk ook wel voor het eten. Het is natuurlijk erg vreemd om in je eentje in een restaurant te gaan eten. Maar ook hier zul je heel snel vrienden maken en zal het niet erg zijn om alleen te eten. Gewoon een boekje erbij of zorgen dat je bij een andere solo-reiziger kunt gaan zitten. Je zult toch moeten eten!

alleen

Kortom, alleen reizen is helemaal zo erg nog niet. Natuurlijk zitten er een aantal nadelen aan, maar mijn inziens zijn de voordelen veel groter. Het grootste voordeel is dat je gewoon helemaal zelf kunt beslissen. Niemand om mee rekening te houden, en als je gezelschap wil dan zul je dit zelf moeten opzoeken. Ik zal echter niet de enige solo-reiziger zijn die een beetje aan het rondreizen is en vrienden zijn snel gemaakt!()

Laat een reactie achter

Naam (vereist)

Email (vereist)

Website

Reactie

6 Reacties

 1. Jorn 16 January, 2009 01:27

  first!

  goeie shit ouwe, ik ga ook liever alleen.. geen gezeik :)

 2. Roy 16 January, 2009 09:51

  Hoewel ik het heerlijk vind om alleen te zijn moet ik er niet aan denken om anderhalf jaar lang alleen op reis te gaan. Ik heb toch wel vrienden en/of familie om me heen nodig.

 3. Dimitri 16 January, 2009 12:15

  Het lijkt mij juist een heerlijk bijna meditatieve ervaring. Alleen met jezelf, ver van alles wat je kent. Kun je met jezelf opschieten, om daar achter te komen.. geweldig juist!

  Gijs, veel succes er mee… en we spreken je gewoon snachts bij de gijsjes ;)

 4. Lillie 18 January, 2009 22:14

  Het kunnen doen en laten wat je wil is inderdaad een groot voordeel, maar dat heb je met de juiste reispartner ook wel (of ik had altijd van die makke schapen als reispartners :D ) Maar ik begrijp het heel goed van je. Helaas ben ik een vrouw en dan is alleen reizen toch iets lastiger ivm veiligheid enzo.

  Nouja, sowieso eerst ********** :(

 5. Mark 20 January, 2009 19:55

  Ik ben daar toch te angstig voor. Je bent namelijk wel vreselijk kwetsbaar als je alleen reist. Voor je het weet wordt je vermoord en verkracht (in die volgorde als je gelukt) in ergens in een goot langs de weg achtergelaten.

 6. Maarten 20 January, 2009 22:17

  Geplaatst door Mark
  Ik ben daar toch te angstig voor. Je bent namelijk wel vreselijk kwetsbaar als je alleen reist. Voor je het weet wordt je vermoord en verkracht (in die volgorde als je gelukt) in ergens in een goot langs de weg achtergelaten.

  :D Zolang je je gezonde verstand gebruikt is er niks aan de hand :)

AdminLog inWordpress • Theme by Brian Gardner