Een hond is je beste vriend

Geplaatst op 25 November, 2008 

Honden zijn echt prachtige beesten en vooral die van ons. Maar honden kunnen ook een nare ziekte bij zich dragen en normaal sta je daar nooit bij stil. Maar vandaag wel, want ik heb namelijk mijn vaccinaties gehaald en daarbij kreeg ik een aantal adviezen, waaronder het advies om ook een vaccinatie te nemen tegen hondsdolheid.

Je kan je dus laten inenten tegen hondsdolheid, wat vooral voorkomt in India (Nederland is vrij van hondsdolheid). Deze ziekte is (mits onbehandeld) dodelijk en wordt voornamelijk overgebracht door zoogdieren. Wanneer je gebeten bent door een beest, of zelfs al gelikt dan heb je kans op hondsdolheid. Je moet je dan binnen 24-uur melden bij een dokter voor inentingen. Je krijgt (of eigenlijk moet je die kopen) dan een vijftal vaccinaties, die elkaar met een week tussentijd opvolgen. 

Dit klinkt allemaal heel erg gruwelijk en als je bovenstaande leest dan zal niemand twijfelen om zich te laten inenten. Maar ik vond het verhaal een beetje overdreven klinken en heb wat meer info opgezocht. Ten eerste val je pas echt in een risicogroep als je fietsend op vakantie gaat (kuitenbijtende honden hebben blijkbaar een voorkeur voor fietsers) en/of als je met dieren gaat werken. Nu ben ik beide niet van plan in India en ik val dus al buiten de risicogroep. Verder zegt het alwetende Wikipedia dat er de afgelopen 20 jaar in Nederland welgeteld 2 mensen overleden zijn als gevolg van hondsdolheid, beide keren opgelopen in Afrika.

Nu komt kansrekening om de hoek kijken, want de inentingen zijn niet echt goedkoop. Je hebt er drie nodig a 60 euro per stuk en zelfs dan moet je nog inentingen hebben zodra je gebeten wordt (alleen heb je 48 uur de tijd en minder intentingen nodig). Als er slechts 2 mensen overleden zijn aan hondsdolheid in de afgelopen twintig jaar dan lijkt de kans dat ik het krijg wel heel erg klein. Natuurlijk is er altijd een kans, maar die lijkt niet heel erg groot. In dit geval lijken de lusten (iets beter beschermd) niet op te wegen tegen de lasten (180 euro).

Maar goed, met mijn geluk zal ik de eerste dag gebeten/gelikt worden door een zwerfhond in New Delhi en zal ik gelijk intentingen nodig hebben die vele malen duurder zullen zijn :D Daarnaast is er de mogelijkheid dat mijn zorgverzekering de inentingen dekt, dus ik moet het nog even goed uitzoeken. Over een maandje moet ik terug naar de GGD voor een herhalings-afspraak en kan ik gelijk die voor hondsdolheid laten zetten.

Het Rabies-virus (hondsdolheid)

ps: Ik heb nu inentingen gekregen tegen Hep B en Buiktyphus (DTP en Hep A had ik al), en een proefkuurtje anti-malaria pillen.  Bij mn volgende bezoek krijg ik dus eventueel een Rabies-inenting en wordt er gekeken of de anti-malaria pillen geen nare bijwerkingen veroorzaken bij mij.()

Laat een reactie achter

Naam (vereist)

Email (vereist)

Website

Reactie

3 Reacties

 1. Roy 25 November, 2008 21:55

  Die kans is inderdaad te klein om inentingen te nemen :’) 2 mensen in 20 jaar :D

 2. Hans 26 November, 2008 17:55

  Wat is gevaarlijker: kansberekening of hondsdolheid? Eens, 2 in de afgelopen 20 jaar lijkt niet veel. Maar als er maar 10 mensen zouden zijn die zo’n reis gemaakt hebben en zich NIET hebben laten intenten, dan is de kans ineens 20%…. Als je hier (link) kijkt zijn er inderdaad infecties die vaker voorkomen! Overigens moet je als hond wel behoorlijk dol zijn om Maarten te bijten. Ik zou me dan meer zorgen om de hond maken.

 3. Maarten 26 November, 2008 18:02

  Geplaatst door Hans
  Wat is gevaarlijker: kansberekening of hondsdolheid? Eens, 2 in de afgelopen 20 jaar lijkt niet veel. Maar als er maar 10 mensen zouden zijn die zo’n reis gemaakt hebben en zich NIET hebben laten intenten, dan is de kans ineens 20%…. Als je hier (link) kijkt zijn er inderdaad infecties die vaker voorkomen! Overigens moet je als hond wel behoorlijk dol zijn om Maarten te bijten. Ik zou me dan meer zorgen om de hond maken.

  Als ik die link zo zie dan ga ik me wel laten inenten tegen de gevolgen van TBC! Dat komt namelijk veel vaker voor :D

  Verder zijn de voordelen van die intenting tegen rabies niet zo groot, je moet nog steeds inentingen halen. Maar toch denk ik dat ik het wel ga halen

AdminLog inWordpress • Theme by Brian Gardner