‘Houdt u zich bezig met mensensmokkel?’

Geplaatst op 31 October, 2008 

Een visum aanvragen gaat ook met de tijd mee. De eerste keer dat ik een visum moest aanvragen was voor de US en moest ik naar de ambassade zelf. Voor Nieuw Zeeland moest ik ook een visum hebben, maar dat kon via de post. Voor Australie (en Canada) heb ik ook een visum nodig en die kan ik online aanvragen. Ze willen alleen wel alles van je weten!

Het begint gewoon met het invullen van je naam en leeftijd zoals op je paspoort vermeld staat. Dat is natuurlijk een logische vraag, want zonder naam weten ze niet wie je bent. Je adres en telefoonnummer hebben ze ook nodig, want ze moeten je wel kunnen bereiken uiteraard. Vervolgens mag je vertellen wat voor werk je nu doet, wat voor werk je wil gaan doen in Australie, of je langer dan 3 maanden in een ander land bent geweest en wanneer je aankomt.

Tot zover klinkt het allemaal heel normaal en zulke vragen zou je ook verwachten voor een visum-aanvraag. Maar daarna komen er vragen over je gezondheid: Verwacht je opgenomen te worden in het ziekenhuis tijdens je verblijf? of nog een mooie: Heb je ooit een rontgen-foto laten maken waarop een abnormaliteit was te zien? Ik snap dat ze moeten weten of je gezond ben, maar als je niet gezond bent kan je dus gewoon een verkeerd antwoord geven. Ze vragen namelijk niet om een gezondheids-verklaring.

Maar het wordt nog mooier; om zeker te weten dat je geen terrorist bent of iets dergelijks vragen ze dit gewoon aan je! Have you everĀ been involved in any activities that would represent a risk to Australian national security? Je bent wel een hele domme terrorist als je hierop ja antwoord. Als je ja antwoord dan vragen ze ook nog om details! Blijkbaar zijn de Australiers bang voor mensensmokkelaars want ook dit vragen ze: Have you everĀ been involved in any activity, or been convicted of any offence, relating to the illegal movement of people to any country (including Australia)?

Het lijkt er gewoon op dat die vragen een formaliteit zijn en kunnen ze dit later tegen je gebruiken. Niemand zal namelijk zeggen dat ze ziek zijn of een aanslag willen plegen, maar als je dat toch doet dan heb je gelogen tijdens je visum-aanvraag! Dan kunnen ze naast terrorisme en mensensmokkel je ook nog aanklagen voor valsheid in geschrifte…()

Laat een reactie achter

Naam (vereist)

Email (vereist)

Website

Reactie

3 Reacties

 1. Roy 3 November, 2008 02:40

  Moesten we zoiets ook niet invullen toen we naar de USA gingen? Ik weet iig wel dat ik ondervraagd ben door zo’n mannetje toen we eenmaal in de USA waren (tweede keer). Helemaal uitleggen dat Tessa mijn zusje was en we enkel op vakantie gingen enzo :D

 2. Maarten 3 November, 2008 15:47

  Geplaatst door Roy
  Moesten we zoiets ook niet invullen toen we naar de USA gingen? Ik weet iig wel dat ik ondervraagd ben door zo’n mannetje toen we eenmaal in de USA waren (tweede keer). Helemaal uitleggen dat Tessa mijn zusje was en we enkel op vakantie gingen enzo :D

  Ja, daar stonden ook van die vragen tussen :D

  In de US en Canada ben ik toen ook ondervraagd, om ik alleen reisde en pas later mn andere reizigers zou ontmoeten. Dat vonden ze blijkbaar erg vreemd…

 3. http://acaiberrys.it 4 November, 2013 12:18

  Hi there! This is kind of off topic but I need
  some advice from an established blog. Is it very hard to set up your own
  blog? I’m not very techincal but I can figure things out
  pretty fast. I’m thinking about creating my own but I’m not sure where to begin.

  Do you have any points or suggestions? Thanks

AdminLog inWordpress • Theme by Brian Gardner